Triggerpunktsbehandling

Triggerpunktsbehandling
 

 

"Triggerpunkter" är en vanlig åkomma som ofta orsakar smärtor och stelhet i muskler. Det är knutor som kan förekomma i alla kroppens muskler, vanligare i vissa muskler än andra.

Orsaken till "triggerpunkter" kan vara snedbelastning som i sin tur kan bero på dålig hållning eller ensidigt arbete. Även akuta skador som fotledsstukning eller whiplashskada kan orsaka triggerpunkter.

En triggerpunkt är en skada i en muskel orsakad av överansträngning. Från denna punkt skickas signaler till det centrala nervsystemet, vilket i sin tur gör att vi upplever smärta på något helt annat ställe i kroppen.
 

En triggerpunkt kan kännas med fingrarna som en knuta eller ett spänt band i muskeln. När man trycker på den upplever man smärta både lokalt och en bit därifrån. För att påvisa om en viss triggerpunkt är orsaken till ett speciellt besvär, trycker jag på den och klienten känner igen den smärta eller svaghet man brukar uppleva i just det området.

Ofta hittas triggerpunkter i axlar och nacke vilka ger huvudvärk, yrsel, käkledssmärtor eller ögonvärk och i benen ger de utstrålningar som kallas för falsk ischias.

Jag behandlar triggerpunkter med muskelpressur, massage och vid behov uttänjning av muskeln.